Контраст
Шрифт
Україна єдина #UAРАЗОМ

Увага! Просимо дотримуватися протиепідемічних заходів

27.02.2024

Кому потрібно їсти холодець: експерти розповіли, чому варто додати цю страву до свого раціону

Передусім, потрібно розібратися, що ж таке холодець. Це досить ситна страва желеподібної форми, яка готується довгим варінням м'яса (3-5 годин) з подальним його охолодженням у бульйоні.

Щоб приготувати класичний холодець до м'яса також додають ті частини туші, де найбільше колагену. Найчастіше це крила, шиї, свинячі вуха, ноги, лапи птиці тощо. Саме завдяки цьому холодець застигає сам і не потрібно використовувати агар-агар чи желатин.

Якщо говорити про харчову цінність холодцю, то тут багато що залежить від того, з яких саме інгредієнтів його готують. Так зі свинячої туші холодець виходить найкалорійнішим (на 100 г близько 350 ккал). Цікаво, але на другому місці розташовується холодець з курки. Якщо ви брали стегенця та філе стегна, то на 100 г страви отримаєте 230-240 ккал, якщо лише лапи — 110 ккал. Найменш калорійним вважається холодець з яловичини (на 100 г готового продукту всього 80 ккал).

Корисно знати і кількість білків, жирів та вуглеводів, які містяться в цій страві:

  • яловичина — 11,4 г білків, 2,8 г жирів, 0,5 г вуглеводів;
  • свинина — 10,0 г білків, 5,2 г жирів та 1,2 г вуглеводів;
  • курятина — 12,0 г білків, 7,5 г жирів, 0,7 г вуглеводів;
  • індичка — 8,2 г білків, 2,5 г жирів і 0,7 г вуглеводів;
  • свиняча нога — 16,2 г білків, 13,3 г жирів та 0,9 г вуглеводів.

Чому холодець корисний

Експерти стверджують, що холодець містить велику кількість жирів та амінокислот, які потрібні шкірі, мозку, суглобам. Також в холодці є важливий для організму людини білок — колаген. Він позитивно впливає на шкіру, робить її пружнішою, розгладжує зморшки.

В страві є компоненти, які допомагають кальцію краще засвоюватися. А амінокислота гліцин здатна додатково стимулювати нервову і мозкову діяльність.

Якщо додати до холодця часник, хрін, різні соуси, то це позитивно вплине на імунну систему, поліпшить метаболізм.

За словами нутриціологів, вживання холодцю допомагає:

  • нормалізувати артеріальний та венозний тиск;
  • зменшити кількість "поганого" холестерину в крові;
  • зміцнити суглоби та кістки;
  • покращити мозкову діяльність;
  • позбутися похмільного синдрому.

Чим шкідливий холодець

 

Однак, шкода від холодця також буває, і досить велика. Вона відбувається за частого та неконтрольованого споживання цієї страви. Чого варто боятися:

  • ожиріння — якщо ви постійно готуєте висококалорійний холодець і дуже часто його вживаєте, можна непомітно набрати зайву вагу;
  • ризик тромбоутворення — за непомірного вживання холодцю підвищується в'язкість крові, а це може призвести до сумних наслідків;
  • підвищення рівня сечової кислоти — через високий вміст пуринів, це може призвести до розвитку подагри;
  • утворення оксалатного каміння в нирках — сильно зростає ризик.

Як часто можна їсти холодець, щоб не було шкоди

Експерти сходяться на думці, що їсти холодець можна не частіше ніж 150 г на 1 тиждень. Через високий вміст холестерину зловживати стравою не варто.

Якщо це нежирний холодець, порцію можна трішки збільшити. Найкраще, кажуть фахівці, споживати холодець в період від жовтня до квітня, і не частіше 2-3 разів на місяць.

Кому обов'язково потрібно їсти холодець

Існують категорії людей, яким вживати холодець дуже корисно. Серед них:

  • ті, хто має низький гемоглобін;
  • спортсмени за високих навантажень;
  • ті, хто страждає на низький імунітет;
  • людям з поганим станом шкіри;
  • тим, в кого є травми чи переломи;
  • за анемії;
  • під час проблем з опорно-руховим апаратом;
  • за анорексії та виснаження.

Кому протипоказано їсти холодець.

Зауважують нутриціологи і дієтологи, що є люди, яким взагалі протипоказано їсти холодець. Це ті, у кого вже є зайва вага, захворювання серцево-судинної системи, проблеми із сечовим міхуром, високий рівень "поганого" холестерину та хвороби шлунково-кишкового тракту.

Деякі лікарі радять з обережністю додавати холодець до свого раціону тим, в кого є дисфункція жовчного міхура, захворювання печінки та підшлункової залози.

(с) 2024

Запис до лікаря