27.02.2024
Передусім, потрібно розібратися, що ж таке холодець. Це досить ситна страва желеподібної форми, яка готується довгим варінням м'яса (3-5 годин) з подальним його охолодженням у бульйоні.
Щоб приготувати класичний холодець до м'яса також додають ті частини туші, де найбільше колагену. Найчастіше це крила, шиї, свинячі вуха, ноги, лапи птиці тощо. Саме завдяки цьому холодець застигає сам і не потрібно використовувати агар-агар чи желатин.
Якщо говорити про харчову цінність холодцю, то тут багато що залежить від того, з яких саме інгредієнтів його готують. Так зі свинячої туші холодець виходить найкалорійнішим (на 100 г близько 350 ккал). Цікаво, але на другому місці розташовується холодець з курки. Якщо ви брали стегенця та філе стегна, то на 100 г страви отримаєте 230-240 ккал, якщо лише лапи — 110 ккал. Найменш калорійним вважається холодець з яловичини (на 100 г готового продукту всього 80 ккал).
Корисно знати і кількість білків, жирів та вуглеводів, які містяться в цій страві:
Чому холодець корисний
Експерти стверджують, що холодець містить велику кількість жирів та амінокислот, які потрібні шкірі, мозку, суглобам. Також в холодці є важливий для організму людини білок — колаген. Він позитивно впливає на шкіру, робить її пружнішою, розгладжує зморшки.
В страві є компоненти, які допомагають кальцію краще засвоюватися. А амінокислота гліцин здатна додатково стимулювати нервову і мозкову діяльність.
Якщо додати до холодця часник, хрін, різні соуси, то це позитивно вплине на імунну систему, поліпшить метаболізм.
За словами нутриціологів, вживання холодцю допомагає:
Чим шкідливий холодець
Однак, шкода від холодця також буває, і досить велика. Вона відбувається за частого та неконтрольованого споживання цієї страви. Чого варто боятися:
Як часто можна їсти холодець, щоб не було шкоди
Експерти сходяться на думці, що їсти холодець можна не частіше ніж 150 г на 1 тиждень. Через високий вміст холестерину зловживати стравою не варто.
Якщо це нежирний холодець, порцію можна трішки збільшити. Найкраще, кажуть фахівці, споживати холодець в період від жовтня до квітня, і не частіше 2-3 разів на місяць.
Кому обов'язково потрібно їсти холодець
Існують категорії людей, яким вживати холодець дуже корисно. Серед них:
Кому протипоказано їсти холодець.
Зауважують нутриціологи і дієтологи, що є люди, яким взагалі протипоказано їсти холодець. Це ті, у кого вже є зайва вага, захворювання серцево-судинної системи, проблеми із сечовим міхуром, високий рівень "поганого" холестерину та хвороби шлунково-кишкового тракту.
Деякі лікарі радять з обережністю додавати холодець до свого раціону тим, в кого є дисфункція жовчного міхура, захворювання печінки та підшлункової залози.
(с) 2024