Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

22.11.2023

Допомога психолога – очікування і можливості

Коли життєві труднощі стають  нестерпними, виникають конфлікти в сім’ї, зради, проблеми з роботою, складнощі у взаєморозумінні,  погана адаптація до нових умов життя перешкоджають функціонуванню і життя втрачає барви, тоді постає питання: «Чи  потрібно щось робити? Звернутися до психолога, чи  так минеться? Можливо поділитися своїми проблемами з близькими?»

 Щоб усвідомлювати  власні дії, не розчаруватися і не очікувати чуда після першого візиту потрібно знати наступне:

       - психолог володіє знаннями, техніками та навичками, які суттєво відрізняють психологічну бесіду від “душевної розмови”;

      – психолог не дає відповіді на конкретні запитання, не радить, що робити у тій чи іншій ситуації;

       - психолог  не може змінити поведінку ваших дітей, партнерів, колег, не вплине на соціальний устрій та політичну ситуацію в країні;

       -  консультації психолога не передбачають ні інструкцій, ні порад.

      Предметом  психологічних консультацій  є усвідомлення  власної  психологічної  реальності,  сприйняття себе та оточуючих подій.  Психолог  супроводжує людину на шляху самопізнання. Людина вчиться краще орієнтуватися в особливостях свого сприйняття, розвиває вміння критично поглянути на природу своїх думок, почуттів та поведінки. На основі глибшого розуміння своєї особистості освоюються навички саморегуляції, управління собою та своїм життям.

Що може психолог?

Щоб психолог зрозумів поле діяльності необхідно  узгодити  загальні задачі і конкретні цілі,та  з’ясувати,  які очікування і бажання є у пацієнта.  Так як  досвід роботи з психологом у багатьох людей є мінімальним або відсутнім взагалі, то чітко сформулювати їх є досить важким завданням. Це і є першопочаткове завдання психолога .

Отже психолог допоможе:

  1. Сприяти змінам у поведінці,  щоб пацієнт міг відчувати задоволеність життям, не дивлячись на соціальні обмеження.
  2. Забезпечити ефективне прийняття життєво важливих рішень.
  3. Навчити  відокремлювати головне від другорядного,  приймати самостійні рішення і нести за них відповідальність, оцінювати ризики і преференції від власних дій.
  4. Розвивати уміння підтримувати міжособистісні стосунки.
  5. Окремим вмінням є  навичка правильно вирішувати конфліктні ситуації, вести суперечки, наполягати на бажаному, адекватно оцінюючи емоційні затрати та отримання бажаного результату.
  6. Дослідити разом поле цінностей,  життєві приорітети та співставити їх з  властивостями  власної особистості.
  7. Розвивати навички подолання труднощів при зіткненні з новими життєвими обставинами.
  8. Полегшити реалізацію та підвищення потенціалу особистості.

(с) 2024

Doctor appointment