Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

26.03.2024

Чому навесні нам не вистачає вітамінів?

Зимові місяці часто позбавляють нас різноманітних свіжих фруктів та овочів, які є найважливішими джерелами необхідних вітамінів.

Обмежена кількість сонячного світла в цей період також може перешкоджати здатності організму виробляти достатню кількість деяких вітамінів, таких як вітамін D.

Крім того, стрес, викликаний холодною погодою і скороченням тривалості світлового дня, може швидше виснажити наші запаси вітамінів, що призведе до їхнього дефіциту з настанням весни.

У підсумку, ми почуваємося млявими, схильними до хвороб і нездатними функціонувати на повну силу.

На щастя, разом із приходом весни у нас з’являються і нові можливості в галузі корисного харчування.

Ось список із 10 найнеобхідніших для здоров’я вітамінів, яких нам, як правило, не вистачає навесні. І способи виправлення цієї проблеми за допомогою правильного харчування.

У цій статті ми спираємося на публікації медиків з Гарвардської школи медицини, а також британської дієтологині Керрі Ракстон, яка розкрила секрети правильної весняної дієти для видання Express.

Вітамін C

Роль: вітамін С — потужний антиоксидант, який підтримує імунну функцію, вироблення колагену і загоєння ран. Він також сприяє засвоєнню заліза, необхідного для здорових червоних кров’яних тілець.

Найкращі джерела: цитрусові (апельсини, грейпфрути, лимони), полуниця, болгарський перець, броколі та ківі.

Вітамін D

Роль: вітамін D регулює засвоєння кальцію і фосфору, сприяючи зміцненню кісток і зубів. Він також підтримує імунну функцію і може допомогти знизити ризик деяких хронічних захворювань.

Найкращі джерела: сонячне світло (частіше гуляйте на свіжому повітрі у світлий час доби), жирна риба (лосось, тунець, скумбрія), яєчні жовтки та збагачені продукти, як-от молоко і крупи.

Вітамін Е

Роль: вітамін Е — це антиоксидант, який захищає клітини від ушкоджень, спричинених вільними радикалами. Він також підтримує здоров’я шкіри, волосся та нігтів і може сприяти здоров’ю серцево-судинної системи.

Найкращі джерела: горіхи та насіння (мигдаль, фундук, насіння соняшнику), авокадо, шпинат, а також рослинні олії, такі як зародки пшениці та соняшникова олія.

Вітамін B1 (тіамін)

Роль: тіамін відіграє найважливішу роль у перетворенні їжі на енергію та підтримує здорове функціонування нервів і м’язів.

Найкращі джерела: цільне зерно (коричневий рис, зародки пшениці), бобові, свинина, насіння і горіхи.

Вітамін B2 (рибофлавін)

Роль: рибофлавін необхідний для росту, виробництва червоних кров’яних тілець і перетворення їжі на енергію. Він також підтримує здоров’я шкіри, волосся і нігтів.

Найкращі джерела: молочні продукти, яйця, листові зелені овочі, гриби та мигдаль.

Вітамін B3 (ніацин)

Роль: ніацин сприяє травленню, роботі нервової системи, виробленню статевих гормонів і гормонів, пов’язаних зі стресом. Він також допомагає регулювати рівень холестерину.

Найкращі джерела: м’ясо, риба, горіхи, бобові та збагачені зернові.

Вітамін B6

Роль: вітамін B6 бере участь у білковому обміні, виробництві еритроцитів та імунній функції. Він також підтримує здорове функціонування нервів і мозку.

Найкращі джерела: птиця, риба, картопля, банани і збагачені злаки.

Фолат (вітамін B9)

Роль: фолат необхідний для росту і ділення клітин, особливо під час вагітності. Він також підтримує здорове утворення червоних кров’яних тілець і може допомогти знизити ризик деяких вроджених дефектів.

Найкращі джерела: листові зелені овочі (шпинат, салат-ромен), бобові, цитрусові та збагачені зернові.

Вітамін A

Роль: вітамін А підтримує здоровий зір, імунну функцію та здоров’я шкіри. Він також відіграє роль у зростанні та відтворенні кісток.

Найкращі джерела: морква, солодка картопля, листові зелені овочі, канталупа і молочні продукти.

Вітамін K

Роль: вітамін K необхідний для згортання крові та здоров’я кісток. Він також підтримує роботу серцево-судинної системи і може допомогти запобігти деяким видам раку.

Найкращі джерела: листові зелені овочі (кейл, шпинат, капуста), броколі, соєві боби та ферментовані продукти, такі як натто.

На закінчення!

Яскраве розмаїття свіжих продуктів, доступних у весняний сезон, — це простий і ефективний спосіб поповнити організм необхідними вітамінами. І компенсувати їхню нестачу після зимових місяців.

Включаючи до свого раціону різноманітні фрукти, овочі, цільні злаки, пісні білки і корисні жири, ми можемо забезпечити оптимальне споживання цих життєво важливих поживних речовин.

Це підтримає наше загальне здоров’я і благополуччя. І дасть нам енергію та життєві сили, необхідні для того, щоб повною мірою насолодитися омолоджувальною красою весни.

(с) 2024

Doctor appointment