Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

16.02.2024

10 ознак, що ти їси недостатньо білка

Почуття голоду через невеликий проміжок часу після їжі тут як тут? Здається, комусь потрібний додатковий стейк! Але це не єдина ознака нестачі білка в раціоні – перевір, чи немає в тебе інших симптомів!

Експерти ВООЗ рекомендують вживати не менше 0,75 г білка на один кілограм своєї ваги. Однак не все так просто – ми по-різному засвоюємо протеїн, а норми його споживання змінюються залежно від способу життя. Ось як зрозуміти, що твій раціон далекий від ідеального, коли йдеться про білок.

Ти часто хворієш

Часті інфекції та проблеми з імунною системою – перший червоний прапорець, на який треба звернути увагу. «Багато людей не знають, що антитіла, які борються із хворобами, — це білки, — пояснює дієтолог Дестіні Муді. — Не має значення, чи робили ви щеплення від грипу чи ні — ваша імунна система може виявитися нездатною захистити вас без достатньої кількості білка».

Ти постійно почуваєшся стомленою

Постійна втома та слабкість — інший тривожний дзвіночок, який не можна ігнорувати. «Організму треба отримувати звідкись амінокислоти, і коли в раціоні недостатньо білка, він починає розщеплювати м’язи, що, у свою чергу, викликає відчуття постійної втоми, яке не минає навіть після відпочинку», — каже Дестіні.

У тебе перепади настрою

Підвищена тривожність та дратівливість також можуть бути симптомом нестачі білка. Як пояснює Муді, дефіцит протеїну в раціоні викликає часте бажання їсти солодке або вуглеводи, а вони, у свою чергу, призводять до стрибків цукру в крові, через які ти можеш постійно зриватися на друзів і колег, навіть не розуміючи до ладу причин свого невдоволення. .

У тебе м’які або ламкі нігті та волосся

«Наше волосся, шкіра і нігті зберігають своє здоров’я завдяки колагену та кератину, і обидві ці речовини є білками. Якщо ви не отримуєте з раціону достатню кількість будівельних блоків для створення цих видів протеїну, то зберегти волосся блискучим, нігті міцним, а шкіру гладкою та пружною не вийде», — каже Дестіні.

Ти постійно голодна

Як показують дослідження, білок є найбільш насичувальним макронутрієнтом. Якщо у тебе з’являється почуття голоду через невеликий проміжок часу після їжі, подумай про те, щоб додати до кожного прийому їжі продукти, насичені білком, це дозволить відчувати ситість кілька годин.

У тебе анемія

Анемія – це зниження рівня гемоглобіну в крові, яке супроводжується неприємними симптомами: слабкістю, запамороченням, швидкою стомлюваністю, задишкою навіть при невеликому фізичному навантаженні, запамороченнями і непритомністю. Анемія часто пов’язана з дефіцитом заліза, проте її причиною може бути брак білка, оскільки гемоглобін синтезується за його рахунок. Як зрозуміти, що це твій випадок? Поговори зі своїм лікарем, і він скаже, чи варто налягати на паштети і яйця-пашот.

Втрата м’язової маси

Втрата м’язової маси – природний процес, пов’язаний із старінням. Однак, пояснює Муді, вживання достатньої кількості білка у поєднанні з силовими тренуваннями може запобігти атрофії м’язів та допомогти зберегти якість життя у будь-якому віці. Також протеїн дуже важливий для здоров’я кісток – за даними Американського товариства харчування, його високе споживання підвищує їхню щільність і знижує ризик переломів.

Ти не можеш схуднути

Вважається, що білок має високий термічний ефект – іншими словами, на його перетравлення організм витрачає багато енергії. Однак зв’язок білка зі скиданням ваги інший: за словами Дестіні, повільне перетравлення протеїну дозволяє довше відчувати ситість і не зриватися на вживання висококалорійних продуктів з великою кількістю вуглеводів.

Рани і подряпини гояться повільно

Болючість і уповільнене загоєння ушкоджень – ще одна ознака нестачі білка в раціоні. Пояснення цього симптому дуже просте: за своєю суттю наше тіло складається з різних видів білка, і тому вони потрібні для відновлення після травм — інакше організму просто не буде з чого виробляти нові клітини. Також зверніть увагу на повільне відновлення після фізичних навантажень – це явище того ж порядку, адже під час активних тренувань у м’язах активізуються запальні процеси.

У тебе проблеми з фокусуванням та пам’яттю

Білки потрібні не лише для роботи імунітету та підтримки м’язової маси — без них неможливе адекватне функціонування центральної нервової системи. Як показав метааналіз, проведений вченими у 2021 році, підвищене споживання білка пов’язане з гарною пам’яттю, а його оптимальна кількість у раціоні покращує здатність фокусуватися. Тож ніколи не відмовляй собі у стейку чи сендвічі з індичкою — така їжа допоможе зберегти працездатність не лише м’язів, а й мозку.

(с) 2024

Doctor appointment