Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

06.12.2023

Грип у дорослих: симптоми, причини та лікування

У цій статті ми розповімо, які заходи профілактики слід застосовувати, як розпізнати грип і успішно його вилікувати, якщо ви все-таки заразилися.

Що це за хвороба – грип, і чому вона така небезпечна? Грип – це нейротоксична інфекція, гостре інфекційне захворювання дихальних шляхів, що викликається вірусом грипу.

Вірус дуже швидко поширюється в популяції. Інфікованому варто 1 раз чхнути, щоб заразити усіх присутніх у закритому приміщенні. Вірус схильний до ураження нижніх дихальних шляхів. Ця особливість є причиною того, що загальний стан хворого при грипі швидко погіршується. При цьому вірогідність ускладнення набагато вища, ніж після звичайної застуди.

Вірус надзвичайно небезпечний для дорослих і дітей. Він вражає дихальні шляхи, судини та навіть нервову систему. У маленьких дітей, вагітних і людей з важкими хронічними захворюваннями грип перебігає особливо важко і може закінчитися серйозними ускладненнями.

Симптоми та ознаки грипу.

Починається хвороба несподівано, стан швидко погіршується. Це пов'язано з інтоксикацією організму. Зазвичай вказані нижче симптоми проявляються впродовж перших декількох годин:

  • Втома
  • Жар
  • Озноб
  • Головний, м'язовий біль та біль в очах
  • Закладеність носу
  • Дискомфорт в горлі
  • Підвищена стомлюваність

Причини виникнення і розвитку

Причина хвороби – сезонні віруси грипу трьох типів: А, В і С. Найважче перебігає хвороба, спричинена вірусами А типу, на відміну від захворювань, спричинених вірусами С типу, які перебігають швидко, легко і без наслідків.

Чому епідемія грипу загострюється восени та взимку? Тому що з настанням холодів і підвищенням вологості ми закриваємося в теплих будинках і офісах. У автобусах і маршрутках закривають вікна. У таких умовах, якщо одна людина інфікована грипом, починає покашлювати або чхати, вона практично миттєво заражає усіх інших. Відтак, саме ізоляція в закритих непровітрюваних приміщеннях робить грип такою небезпечною інфекцією.

Вірусологи підтверджують, що віруси, які передаються повітряно-краплинним шляхом, поширюються саме в закритих приміщеннях, тому що інфікуюча доза вірусу в закритих приміщеннях набагато вища, ніж в провітрюваних.

Основні шляхи зараження

Вірус потрапляє в організм, проходить через бронхи та трахею, опиняється всередині клітини, а потім починає розмножуватися. Після цього клітина гине і розривається, а вірус розселяється по усьому організму.

Є 2 шляхи зараження: повітряно-краплинний і контактно-побутовий.

Найлегше заразитися, вдихнувши повітря, в якому знаходяться частинки секрету з носоглотки хворого, – це зараження повітряно-краплинним шляхом. Такі частинки здатні поширюватися на 10 метрів від самого хворого. Не варто забувати, що частинки осідають на поверхнях і продовжують бути небезпечними для здорових людей, які торкаються до таких поверхонь, а потім доторкаються до обличчя. Тут йдеться про контактно-побутовий спосіб зараження. Дуже поширений шлях зараження – привітатися за руку з хворою людиною, яка перед цим чхнула, прикривши рот рукою. Або ж доторкнутися до поручня, за який до цього тримався хворий.

Вірус має підвищену здатність до виживання. На поверхнях активні патогенні молекули грипу живуть до 2 діб, представляючи реальну загрозу для здорових людей. Ось чому в кімнаті хворого потрібно регулярно мити підлогу, провітрювати не менше 5 разів на день.

Як відрізнити грип від ГРВІ: симптоми та особливості перебігу хвороб

Головна відмінність від ГРВІ – різке погіршення самопочуття. При грипі несподівано починає ломити тіло, сильно болить голова, з'являється світлобоязнь, температура підіймається вище 38°C, ніс закладений, але такі катаральні явища, як нежить, на початку хвороби бувають рідко. Зазвичай незначний нежить з'являється лише на другу добу. Хвороба триває 7–10 днів, які хворий проводить в ліжку. Слабкість і підвищена стомлюваність виключають можливість переносити грип на ногах.

І навпаки: при ГРВІ погіршення самопочуття настає поступово, температура вище 38°C не підіймається, зате хворого мучать постійні виділення з носа. ГРВІ багато хто переносить на ногах, відчуваючи лише легку втому.

Як відрізнити грип від коронавірусу

У COVID-19 довший інкубаційний період. Якщо при грипі клінічні ознаки з'являються через 2–3 дні після потрапляння молекул вірусу в організм, то при коронавірусі цей термін збільшується до 1–3 тижнів.

У коронавірусу немає специфічних симптомів, тому на першій стадії його легко можна сплутати зі звичайною застудою і грипом: кашель, нежить, висока температура, підвищене потовиділення, слабкість, головний біль, діарея, задишка, ломота в суглобах, ускладнене дихання.

Більша частина інфікованих COVID-19 переносить хворобу в легкій формі, для якої характерне порушення нюху на 5-й день (до повного зникнення сприйняття запаху). При цьому смакові відчуття зберігаються.

Можливі фактори ризику

Існує ряд факторів ризику, які можуть спровокувати ускладнення, а в окремих випадках – смерть хворого.

  • Вік. Діти до 6 років і люди літнього віку гірше переносять захворювання.
  • Вагітність. Грип у вагітної нерідко призводить до загибелі плоду.
  • Хвороби серця. Грип робить додаткове навантаження на серце і судини.
  • Захворювання дихальних шляхів, хронічна ниркова недостатність, онкозахворювання, ВІЛ.
  • Слабкий імунітет і порушення метаболічних процесів.

Ускладнення, які може спровокувати грип

Залежно від стану здоров'я хворого і типу вірусу грипу хвороба може призвести до ряду серйозних ускладнень. Найпоширеніші:

  • Загострення наявних хронічних захворювань.
  • Хвороби легенів (найчастіше пневмонія і бронхіт).
  • Захворювання ЛОР-органів (отит, синусит, риніт і т. д.).
  • Хвороби серця (як правило, перикардит і міокардит).
  • Захворювання нервової системи (невралгія, менінгіт, енцефаліт і т. д.).

Коли слід звертатися до лікаря

Переважна більшість людей вважають за краще лікувати грип самостійно, користуючись засобами народної медицини або розрекламованими аптечними препаратами. Іноді це призводить до серйозних ускладнень. У яких випадках необхідно негайно звернутися до лікаря?

  • Температура довгий час тримається на рівні 38,5–39°C.
  • Ви відчули біль в грудній клітці.
  • Стало важко дихати.
  • Мучить блювота і розлад шлунку.
  • Знижений артеріальний тиск.
  • В мокроті при відкашлюванні видно кров.

Діагностика і лікування грипу

Вже при перших симптомах нездужання слід негайно викликати лікаря додому, або ж відвідати терапевта чи інфекціоніста в лікарні. Візит до лікаря не потребує спеціальної підготовки.

Лікар може діагностувати грип по клінічних проявах. При цьому важливо розуміти, що схема лікування безпосередньо залежить від штаму вірусу. З цієї причини лікування може бути призначене тільки після здачі аналізів і правильної постановки діагнозу. Це передусім стосується пацієнтів, які знаходяться в зоні ризику.

Для діагностики використовують експрес-тести для виявлення вірусного антигену, зішкреби з горла і носа.

Якщо хворий не входить до групи ризику і його стан визначають як задовільний, призначають симптоматичне лікування, яке включає жарознижувальні препарати, протикашльові спреї та сиропи, судинозвужувальні краплі і засоби для промивання носа.

При ускладненнях, коли стан хворого визначають як важкий, лікування здійснюється стаціонарно.

Профілактика грипу і ГРВІ

  • Вакцинація. Позиція ВООЗ і вітчизняних медиків відносно профілактики грипу цілком збігається. Вакцина – найефективніший засіб профілактики грипу. Вона захищає від штамів, активних в поточному епідеміологічному сезоні.
  • Дезінфекція. Коли ви виходите з квартири, автоматично потрапляєте в зону зараження. Натискаєте кнопку ліфта, беретеся за поручень в автобусі, вмикаєте світло в кабінеті, в якому окрім вас працюють інші співробітники. На усіх поверхнях, до яких ви торкаєтеся, може бути вірус грипу, якщо до них торкався хворий впродовж останніх декількох годин. Найпростіший і найефективніший спосіб захистити себе від зараження побутовим шляхом – якомога частіше мити руки з милом і гарячою водою, а також дезінфікувати їх антисептичними засобами із вмістом спирту від 60%. Закріпіть звичку не торкатися до обличчя на вулиці, не терти ніс і не торкатися рота. Якщо ви працюєте в офісі зі своїм домашнім гаджетом, ви можете переносити вірус на кнопках пристрою. З цієї причини не забувайте періодично протирати ноутбук, смартфон і планшет спиртовмісними серветками або рідинами.
  • Рясне пиття і зволоження слизової оболонки. У наш організм постійно потрапляють різні віруси, але імунітет з ними успішно справляється. Вода ефективно виводить з організму продукти такої переробки та боротьби з вірусами, тому дуже важливо пити чисту воду в достатніх кількостях. Окрім цього, необхідно 2 рази на день промивати ніс мильним розчином або відваром подорожника, а також полоскати рот і горло відваром подорожника, ромашки або звичайною содою. Пам'ятайте: слизова оболонка має бути постійно зволожена. Найпростіший спосіб не дати слизовій оболонці пересихати – використовувати в приміщенні зволожувач повітря.
  • Виключення контактів з хворими грипом і людьми, у яких є видимі ознаки простудного захворювання. По можливості уникайте місць великого скупчення людей в період епідемії.
  • Носіння медичної маски в місцях скупчення великої кількості людей в період епідемії.
  • Регулярне провітрювання житлових і офісних приміщень. Якщо ви працюєте в приміщенні з іншими людьми, слід влаштовувати 5-хвилинні перерви 1 раз на 2 години: відкривати вікно і виходити з кабінету. Ви значно знизите ризик зараження, підвищите концентрацію і працездатність.
  • Щоденне вологе прибирання – ефективний метод боротьби з контактно-побутовим зараженням.
  • Захист від переохолодження. Одягайтеся тепло, тримайте в теплі горло і ноги. Якщо все-таки промочили ноги, приготуйте гірчичну ванночку (1 л води – 2 ст. ложки гірчиці), а після ванни вдягніть вовняні шкарпетки.

Загальнозміцнюючі заходи

Додайте до раціону продукти, що містять вітамін С (лимон, ягоди шипшини, чорну смородину, яблука, ківі, хурму, броколі). Стежте, щоб половину вашої їжі складали овочі та фрукти. Щодня вживайте цибулю і часник, які не є засобом від грипу, але при цьому відмінно зміцнюють імунітет. Їжте нежирне м'ясо і рибу, уникайте важкої, жирної та смаженої їжі.

Повноцінно відпочивайте: лягаєте спати не пізніше 22-00 і спіть 8 годин.

Займайтеся спортом і щодня гуляйте на свіжому повітрі 1 годину. Це зміцнює імунітет, нормалізує сон, роботу серцево-судинної системи та ШКТ, а також підвищує концентрацію уваги та зміцнює пам'ять. В результаті щоденних фізичних навантажень, адекватних вашому стану здоров'я, опірність організму вірусам зросте. Навіть якщо захворієте, хвороба пройде швидко і в легкій формі.

Що робити, якщо ви вже захворіли на грип?

  • Залишайтеся вдома. Зараз ви є переносником вірусу. Не наражайте інших людей на небезпеку заразитися від вас!
  • Відлежіться. Переносити грип на ногах неприпустимо, адже так ви збільшуєте навантаження на серце. Не треба примушувати себе рухатися – цим ви підвищуєте стомлюваність.
  • Викличте лікаря. Пам'ятайте, що самолікування при грипі може призвести до серйозних ускладнень. Тільки лікар може призначити ліки з урахуванням вашого поточного стану і наявності інших захворювань.
  • Самоізолюйтеся в окремому приміщенні та зведіть нанівець контакти з іншими людьми. При кашлі та чханні прикривайте ніс і рот серветкою. Якщо у вас немає можливості знаходитися в окремій кімнаті, одягніть медичну маску – вона знизить рівень поширення вірусу і захистить оточуючих від зараження. Люди, які доглядають за вами, теж повинні носити медичні маски.
  • Пийте якомога більше рідини: теплу воду, чай з малиною і медом, настій шипшини, компот з сухофруктів, ягідний морс, лужну мінеральну воду.
  • Робіть інгаляції з шавлією, евкаліптом або корою дуба.
  • Якщо температура підвищилася до 38°C і вище, і вам не вдається її знизити, викликайте Швидку допомогу.

Вакцинація від грипу

Хочете забути про грип? Завчасно зробіть щеплення! Це оптимальний метод специфічної профілактики, який у багато разів перевищує ефективність неспецифічних профілактичних заходів.

Людям, які знаходяться в групі ризику, рекомендовано щорічно, мінімум за 2 тижні до початку епідемії, проходити вакцинацію. Вакцина спричиняє вироблення антитіл впродовж 1–2 тижнів. Після цього людина отримує імунітет в середньому на 6 місяців. Цього цілком достатньо, щоб вберегтися від грипу на найближчий епідеміологічний період.

Перед вакцинацією варто проконсультуватися з фахівцем. Адже будь-яка вакцина має протипоказання та обмеження за віком, до того ж призначена для боротьби з певними штамами вірусу. Якщо у вас є алергія на яєчний білок, обов'язково повідомте про це лікаря. В основі вакцини – курячий яєчний білок, і вам слід підібрати препарат з найменшою його концентрацією. Те ж саме стосується дітей і вагітних жінок. Одна вакцина показана вагітним, а інша – ні. Однією можна прищеплювати 6-місячних немовлят, а іншою – дітей від 6 років.

Висновок

На жаль, вакцина від грипу не є панацеєю від усіх вірусів, що провокують ГРВІ, а їх, як відомо, понад 200. Через це рекомендуємо дотримуватися описаних в нашій статті профілактичних заходів. Вони допоможуть захиститися від простудних захворювань в осінньо-зимовий період і посприяють загальному зміцненню організму.

(с) 2024

Doctor appointment