Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

29.09.2023

День серця

29 вересня Україна разом зі світом відзначає День серця .

Серцево-судинні захворювання — це хвороби серцевого м’яза та кровоносної системи. Серед них: ішемічна хвороба серця, артеріальна гіпертензія, серцева недостатність, інфаркт міокарда, інсульт.

Вірогідність появи хвороб серця та судин підвищується через чотири поведінкові фактори ризику:

  1. Вживання тютюну чи електронних пристроїв для куріння.
  2. Незбалансоване харчування.
  3. Низька фізична активність.
  4. Вживання алкоголю.

Куріння

Куріння пошкоджує кровоносні судини, тимчасово підвищує артеріальний тиск і знижує спроможність до фізичних навантажень. Вживання тютюну підвищує ризик утворення тромбів, що може призвести до інсульту та раптової смерті. Ризик несмертельного серцевого нападу зростає на 5,6 % з кожною викуреною сигаретою і зберігається навіть при одній-двох сигаретах на день.

Алкоголь

Клітини серця дуже чутливі до токсичної дії алкоголю, тому його вживання може призвести до інфаркту, інсульту та артеріальної гіпертензії. Навіть невелика кількість спиртного підвищує ризик розвитку ССЗ. Всесвітня організація охорони здоров’я наголошує — безпечної дози алкоголю не існує!

Незбалансоване харчування

Нездоровий раціон є головним фактором ризику розвитку ССЗ та причиною кожної п'ятої смерті у світі. Продукти з високим вмістом солі та цукру, трансжири, недостатнє вживання овочів і фруктів та, як наслідок, зайва вага — усе це призводить до розвитку ССЗ: артеріальної гіпертензії, ішемічної хвороби серця, інфаркту та інсульту. 

Фізична активність 

Нарешті є і позитив. Фізична активність в Україні на високому рівні і входить до найвищих показників у Європейському регіоні ВООЗ. Лише 10 % населення не дотримується рекомендації ВООЗ щодо принаймні 150 хвилин фізичної активності на тиждень

На розвиток хвороб серця та судин також впливають такі біологічні показники як артеріальний тиск, холестерин та індекс маси тіла. 

Часто інфаркти й інсульти є ускладненням артеріальної гіпертензії —  постійного підвищення артеріального тиску понад 140/90 мм рт. ст. І до 40% людей з артеріальною гіпертензією не знають про свою хворобу, оскільки на початкових етапах вона протікає непомітно. Проте саме підвищений артеріальний тиск може стати причиною більш серйозних захворювань серця та судин. Регулярні “стрибки” тиску можуть призвести до атеросклерозу (блокування артерій), аневризм (розширення стінок судин), Холестерин важливий для функціонування клітин організму. Однак існує так званий поганий холестерин (LDL-холестерин), високий рівень якого у крові формує бляшки на стінках артерій і погіршує кровообіг.  Це може призвести до звуження артерій, підвищеного тиску та розвитку ішемічної хвороби серця та інших серцево-судинних хвороб. 

Важливо слідкувати за своїм індексом маси тіла (ІМТ), адже навантаження на серцевий м’яз  збільшується разом із кількістю надлишкових кілограмів. Виміряти ІМТ можна за формулою: вага (кг) / зріст у метрах в квадраті (м2). Ймовірна зайва вага, якщо показник вийде ≥ 25,0. Додатково виміряй окружність талії, це допоможе визначити розподіл жиру в організмі. При обхваті талії понад 94 см у чоловіків і понад 80 см у жінок збільшується ризик серцевих захворювань та діабету, оскільки такі цифри можуть свідчити про ожиріння.

Не відкладайте ваше здоров’я на завтра! Бережіть серце щодня!

 

(с) 2024

Doctor appointment