Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

20.06.2023

Правила запобігання гострим кишковим інфекціям

 Теплий період року - найбільш сприятлива пора для виникнення і розповсюдження кишкових інфекцій (ГКІ). У теплу пору створюються сприятливі умови і для збереження збудників кишкових інфекцій у зовнішньому середовищі, і для їх розмноження у воді, продуктах харчування. Саме в цей час діють фактори, що сприяють зараженню: купання у відкритих водоймах, посилення спраги, поява в раціоні свіжих ягід, овочів, фруктів, збільшення кількості мух, масове спілкування населення, виїзд на відпочинок за межі постійного місця проживання.   

  Нагадуємо прості правила запобігання цим захворюванням.                                                                      

  Важливо пам’ятати, що джерелом  інфекції  при гострих кищкових інфекціях є хвора людина  та  бактеріоносії (людина, яка виділяє збудників, але сама не хворіє.                

 Факторами передачі збудників інфекції слугують насамперед забруднена вода, інфіковані харчові продукти, брудні руки і предмети побуту, а також комахи, що забруднюють харчові продукти.                                    Збудники гострих кишкових інфекцій проникають в організм через рот людини і активно розмножуються в шлунково-кишковому тракті, викликаючи прояви хвороби.                    

До основних симптомів    ГКІ  відносяться  біль у животі, діарея, блювота, підвищення температури тіла, пожовтіння шкіри, склер очей та висипка на тілі

      Для запобігання виникнення інфекційних захворювань  необхідно дотримуватися наступних рекомендацій: 

   -для пиття використовувати тільки кип'ячену воду;     

    -воду для приготування їжі і господарських потреб брати тільки з перевірених вододжерел;               

   -не пити воду з випадкових вододжерел, водопроводу, призначеного для технічних цілей, колодязів та неглибоких свердловин;                                                                                                                                -кип'ятіть  або дезінфікуйте іншим способом воду, взяту для пиття, миття фруктів, ягід чи посуду з джерел, якість води в яких невідома, у т.ч. з відкритих водойм;                                                            

 -овочі, фрукти, ягоди ретельно мити в проточній воді, можна з використанням щітки та господарського мила, обдавати окропом;                                                                                               

 -не вживати в їжу продукти, доброякісність яких викликає сумнів;                                                     

 -суворо дотримуватися термінів вживання та умов зберігання продуктів харчування;                           

 -всі харчові продукти вкривати від комах, харчові відходи тримати в контейнерах з кришкою, знищувати мух;                                                                                                                                          

- ретельно мити руки з милом, особливо перед приготуванням та вживанням  їжі, після повернення з вулиці, користування туалетом, забруднення, при неможливості цього – використовувати засоби дезінфекції, вологі дезінфікуючи серветки.

Увага!

При болях у животі, блювоті, проносі, підвищенні температури тіла та інших патологічних проявах  не займайтеся самолікуванням - негайно звертайтеся до лікаря. У цьому запорука вашого швидкого одужання і безпеки для оточуючих.

(с) 2024

Doctor appointment