Contrast
Font
Україна єдина #UAРАЗОМ

Attention! Please, adhere to anti-epidemic measures.

30.05.2023

Навчання лікарів ДУ «ТМО МВС України по Закарпатській області» на платформі Академії НСЗУ

Лікарі ДУ «ТМО МВС України по Закарпатській області» завершили кус навчання на платформі Академії НСЗУ на тему «Базові засади застосування Міжнародної класифікації функціонування, обмеження життєдіяльності та здоров’я (МКФ). Курс створено в рамках проєкту "Реабілітація травм війни в Україні", в межах ініціативи Першої леді Олени Зеленської з розбудови ефективної системи реабілітації, для мультидисциплінарних реабілітаційних команд та фахівців сфери охорони здоров'я, які працюють з особами з обмеженням функціонування. На цьому курсі лікарі дізнались про:

  • основні принципи біопсихосоціальної моделі МКФ і про те, як застосовувати її у своїй повсякденній роботі

  • структуру МКФ та взаємозв'язки між її компонентами

  • правила кодування з використанням МКФ для документування функціонування пацієнтів, встановлення цілей та планування втручань

  • роботу фахівців мультидисциплінарних команд і їхній досвід застосування МКФ та багато іншого

       Основне завдання МКФ - визначити уніфіковану і стандартизовану мову та схеми опису станів здоров'я та станів, пов'язаних із здоров'ям. Вона впроваджує визначення компонентів здоров'я та деяких пов'язаних із здоров'ям компонентів добробуту (таких, як освіта та праця).

МКФ належить до "сімейства" міжнародних класифікацій, розроблених Всесвітньою організацією охорони здоров'я (ВОЗ) для застосування до різних аспектів здоров'я. Сімейство міжнародних класифікацій ВОЗ забезпечує загальні правила для кодування широкого спектру інформації, пов'язаної зі здоров'ям (наприклад, діагностика, функціонування та обмеження життєдіяльності, причини для звертання за медичною допомогою) і використовує стандартизовану загальнодоступну мову, що дозволяє спілкування на теми, пов'язані зі здоров'ям та охороною здоров'я у всьому світі в різних дисциплінах і галузях науки.

     У міжнародних класифікаціях ВОЗ стани здоров’я (хвороби, порушення, травми та ін.) класифікуються головним чином в МКХ-10 (скорочення для Міжнародної класифікації хвороб, десятий перегляд) , що визначає етіологічну основу. Функціонування та інвалідність, пов'язані зі станом здоров'я, класифікуються в МКФ.

(с) 2024

Doctor appointment